Blå spegel

Av Torvund, Gunnar (2009)

Om kunstverket

Gunnar Torvund (1948 - 2019), oppvokst på Nærbø på Jæren, var siden 1970-årene en av de mest nyskapende billedhuggere i Norge. Han har laget bilder og figurer, små og store, i ulike materialer og i uvanlige kombinasjoner.

Torvund har også laget figurer som forbinder religiøse tekster og motiv, uten tanke på at de skal fungere i kirkerom. Mest kjent er nok de såkalte hustavlene hans (slik som "Blå spegel"), de fleste i blått og gyllent. I disse er et hode plassert inne i et hulrom, omgitt av et malt felt. Ansiktet gir inntrykk av meditasjon. Inspirasjon til disse kom fra Kviteseid gamle kirke: "Ei av dei første store opplevingane mine her i Kviteseid var den svarte, blanke steinen i det vesle rommet i muren i Kviteseid gamle kyrkje. 'Brødsteinen' som tradisjonen seier blei lagt ut i åkeren for å gi større avling." Krist/Gjennomskinleg er en Kristusfigur (uten armer) i glass, festet til et gammelt kistelokk i tre. Det moderne kobles sammen med gammel brukskunst.

Torvund vokste opp i Nærbø på Jæren. Etter folkeskolen og en tid som konditorlærling kom han som 20-åring inn på kunstakademiet i København, der han ble inspirert av afrikansk, særlig egyptisk kunst, med dens stilisering og brudd med realistisk anatomi.

Torvund, Gunnar

Les mer...

Relaterte artikler