Stemmer (Voices)

Av Rolland, Yngvild (2019)

Om kunstverket

Skulpturen "Stemmer/Voices" av Yngvild Rolland, er en permanent skulptur laget for Sandnes nye rådhus, som åpnet i februar 2019. Kunstkonsulent for prosjektet var Hege Tapio.

Skulpturens forbinder rådhuset som representant for folkets stemmer, med musikkinstrumentet som medium for å blåse ting ut og opp i dagen og som symbol for aktiv deltakelse i demokratiet.

To rader med metallrør og trompetmunnstykker former skulpturen, som henger vertikalt under et takvindu sentrert i bygningen. Den stramme, rektangulære komposisjonen brytes opp av kunstverkets nedre del som er formet etter lydbølgen av "Hev stemmen!".

Skulpturen består av 354 komponenter i metall. De 118 trompetmunnstykkene er festet nederst på rør i stål og kobber ved hjelp av et spesialkonstruert verktøy. Rørene henger fra vaiere som er montert til en stålbjelke festet til taket. Skulpturen er nesten fem meter høy, og strekker seg fra to og en halv meter over gulvet i tredje etasje helt opp til himlingen i fjerde etasje.

Plasseringen under takvinduet er sentral for skulpturen, som integreres estetisk i bygget ved at den henter inn de stramme linjene til trespilene i taket, og samtidig bruker vinduet for å forbinde aktiviteten inne i rådhuset med verden utenfor. Arbeidet er synlig fra store deler av bygget og inviterer betrakteren til å bevege seg under og rundt det i de ulike etasjene for å se hvordan dets form og betydning endres avhengig av plan og synsvinkel.

Rolland, Yngvild

Les mer...

Relaterte artikler